Хронологија хаоса у Француској: Све је почело на часу

Тањуг
Хронологија хаоса у Француској: Све је почело на часу

ПАРИЗ - Све веће тензије између француског лидера и муслимана почеле су у првој половини октобра, на часу у Паризу када је професор Самјуел Пати желео да објасни ученицима шта значи слобода изражавања показавши им карикатуру пророка Мухамеда, а кулминирале су данашњим нападима у Ници и Авињону.

Нападач на Патија, који је чуо за догађај на часу одлучио је да се освети професору тако што му је одсјекао главу 16. октобра, у северозападном делу Париза.

Очевици су изјавили да је нападач (18) родом из Чеценије узвикивао “Алах је велики”, да би га потом полиција ликвидирала.

Реаговали су бројни француски политичари, прије свих предсједник Емануел Макрон, који је назвао злочин “исламским тероризмом”.

Тог тренутка бројне муслиманске земље су се осјетиле увређеним јер је за њих светогрђе приказивање пророка Мухамеда у било каквом контексту, изузев религиозног, а међу најгласнијима је био турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, који је позвао на бојкот француске робе, успут рекавши да “Макрон мора да иде на преглед главе”.

Још неке муслиманске земље су се прикључиле протесту, а ситуација се додатно усталасала у сриједу, када је сатирични лист Шарли Ебдо, који је био на мети терориста 2015. године, на насловној страни објавио увредљиву карикатуру Ердогана.

Турска је реаговала истог дана, осудила потез уредништва Шарлија Ебдоа и најавила тужбу против водећих људи тог листа, али ту није био крај, чини се да су ствари тек почеле да се закувавају.

У четвртак, 29. октобра, терориста је упао у базилику Нотр-Дам у Ници, убивши три недужне особе.

Узвикивао је “Алах је велики”, док је убијао две жене и једног мушкарца. Најстаријој жртви, у седамдесетим годинама, је одсјекао главу, црквењак (45) је избоден насмрт, а трећа жртва била је девојка у тридесетим годинама, која је преминула недалеко од цркве у кафићу, када је тешко рањена покушала да побјегне од терористе.

Полиција Нице је брзо стигла на мјесто злочина, ранила терористу и одвела га у притвор, а осим троје мртвих, неколико особа је повређено у нападу.

Мало је фалило да дође до инцидента већих размера и у граду Авињону, када је још један мушкарац узвикујући “Алах је велики”, покушао да нападне полицајце.

Претио им је, али су му узвратили ватреним оружјем, па је нападач ликвидиран.

Полиција, засад, није окарактерисала овај напад као терористички, иако је покренута истрага.

Ни ту није био крај нападима, пошто је један Саудијац ухапшен у Џеди, када је оштрим предметом напао и повриједио стражара код конзулата Француске. Рањени стражар је пребачен у болницу и живот му није у опасности. Нападач је ухапшен и против њега ће бити подњета кривична пријава.

Саудијска Арабија је једна од ријетких муслиманских земаља која није позвала на бојкот француских производа, иако је осудила карикатуре којима се вређа пророк Мухамед.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана