Хосни Мубарак сахрањен уз војне и државне почасти

Agencije
Хосни Мубарак сахрањен уз војне и државне почасти

КАИРО - Бивши египатски предсjедник, Хосни Мубарак, сахрањен је данас уз војне и државне почасти.


Мубаракова 30-годишње владавина је окончана 2011. године током таласа демонстрација против корупције у Египту.

Ковчег са Мубараковим телом, покривен државном заставом, одвезен је парадном коњском запрегом до џамије у молитвеном комплексу Каира, праћен погребном поворком коју је предводио председник Абдел Фатах ал Сиси, у пратњи египатског државног врха и угледних представника арапских земаља.

Бивши египатски председник преминуо је јуче у болници где се недељама опорављао од хирушке интервенције.

Египатска јавност је и даље подељена око значаја и историјске улоге председника Мубарака, који је владао Египтом у раздобљу стагнације и репресије којег се многи присећају као "стабилнијег од хаоса који уследио".

Мубарак се сматра једном од првих политичких жртава Арапског пролећа, револуционарног покрета који је 2011. године захватио цео регион.

Након пуча, он је осуђен на доживотну затворску казну због уроте и убиства 239 демонстраната, а 2015. године поново је оптужен да је заједно са своја два сина злоупотребљавао државни новац да би увећао лично богатство.

У затвору и по војним болницама Мубарак је провео неколико година све до 2017. године, када је пуштен на слободу.

Египатски председник ал Сиси и војска данас жале за Хоснијем Мубараком, бившим војним пилотом и херојем арапско-израелског рата 1973. године, па је у земљи данас проглашена тродневна национална жалост.

Египатска државна телевизија је известила да ће Мубараков ковчег, након војне церемоније, хеликоптером бити транспортован са хелиодрома џамије Маршала Тантавиа, до породичног гробља где ће бити покопан.

Више десетина Мубаракових земљака и присталица из родног села Кафра ал Месела, окупило се данас испред џамије, јавио је дописник Ројтерса.

Многи од њих су рекли да је добро што је Мубараку на крају враћено достојанство и што је држава препознала његов историјски значај.

Један египатски хуманитарац оценио је да је садашње стање у земљи, аутократија и економска криза, горе него у време владавине Хоснија Мубарака.

Бројне организације за људска права сматрају да је обрачун актуелног председника Сисија са дисидентима најсуровији у новијој историји Египта.

"Мубаракова ера била је болна, али ако упоредимо степен људских права и слобода и економску ситуацију, сада је много теже и болније", оценио је активиста Мохамед Зари.

Многи Египћани који су учествовали у демострацијама, борили се за промене и Мубаракову смену и данас су у затворима или у егзилу.

Присталице актуелног председника Сисија сматрају да је оштра реакција државе у том тренутку била неопходна да би се земља стабилизовала након демонстрација.

У египатским штампаним и електронским медијима Мубаракова смрт је ударна вест.

Потпуно супротну судбину је доживео Мубараков наследник Мохамнед Мурси, први слободно изабрани председник Египта који је само годину дана био на положају, до војног пуча када је свгнут.

Мурси је преминуо прошле године, усред судског процеса који је вођен против њега због наводне шпијунаже и уз минималну извештавање строго контролисаних египатских медија.
 

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана