Холандски ветерани поново туже државу због Сребренице

Спутњик
Холандски ветерани поново туже државу због Сребренице

Група ветерана из холандског батаљона УНПРОФОР, која је 1995. чинила део УН-ових мировних снага у зони Сребренице, поново покреćе тужбу против владе Холандије, којом траже враćање части, извињење и исплату симболиче одштете, пренио је холандски дневни лист АД.

Адвокат ветерана, Михаел Руперт, изјавио је да су холандски војници били послати у “немогуćу мисију”.

“Држава је послала те војнике у немогуćу мисију и ондје их напустила”, рекао је Руперт.

Рупрет је раније рекао да је војницима током тих догађаја у Сребренице нанијета велика штета, тјелесне, психолошке и финансијске, као и њиховим друштвеним животима.

Прије три године се око 230 ветерана окупило у намјери да покрену тужбу против Холандије, али су одустали прошле године када је министарка одбране Анк Бајлефелд најавила истрагу поводом проблема са којима се холандски ветерани из Сребренице још увијек суочавају.

Иако министарка и даље води разговоре са радном групом бивших мировњака, извијестан број ветерана има утисак да се ипак ништа конкретно не предузима, објаснио је адвокат Руперт.

У овом тренутку око двадесет војника намјерава поново да покрене тужбу против владе Холандије, а њихов заступник очекује да ćе се групи придружити још око стотину ветерана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана