Хиљаду дана од затварања Асанжа

Срна
Foto: Архива

ЛОНДОН- Активисти који позивају на ослобађање Џулијана Асанжа обиљежавају 1.000 дана од када се оснивач "Викиликса" нашао у затвору у Британији.

Његове присталице ће се данас окупити испред затвора Белмарш у Лондону, гдје се Асанж налази, док САД и даље покушавају да издејствују његово изручење.

Асанжова вјереница Стела Морис поново је позвала да он буде ослобођен рекавши да је он провео у затвору више времена него многа лица осуђења за насилничка кривична дјела, пренијела је агенција ДПА.

"Његова дјеца од двије и четири године немају сјећања на свог оца изван затвора са најјачим објезбјеђењем у Британији", рекла је Морисова.

Она је изјавила да је Асанж "затворен на захтјев власти САД док оне покушавају да злоупотријебе америчко-британски споразум о изручењу за политичке циљеве".

Према њеним ријечима, САД "покушавају да суде издавачу из Аустралије пред америчким судом, гдје се суочава са казном од 175 година затвора и под условима мучења и потпуне изолације, само зато што је радио свој посао".

"Због тога што је примио од Челси Менинг истините информације о жртвама и злочинима почињеним у америчким операцијама у Заливу Гвантанамо, Авганистану и Ираку", подсјетила је Морисова.

Она је нагласила да ће Асанж бити политички затвореник све док је иза решетака и да ће га "неограничено притварање" убити уколико не буде окончано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана