Хиљаде угрожених Авганистанаца још чека на одлазак

Агенције
Архива
Foto: Агенције | Архива

БЕРЛИН- Немачка и друге земље НАТО прије годину дана су на брзину напустиле Авганистан уз обећање да ће организовати одлазак из Авганистана и људима који су за њих радили, али талибани максимално отежавају тај подухват, преноси Дојче веле.

Долазак Авганистанаца и Авганистанки који су угрожени у својој домовини, јер су помагали Њемачкој и којима је из Берлина обећана помоћ је у застоју, пише "Шпигл".

Министарство спољних послова у Берлину је саопштило да власт у Кабулу допушта људима да напусте земљу само ако имају пасош - мада се тамо посоши готово не издају, наводи лист.

Након што је НАТО напустио Авганистан, августа 2021. њемачка Влада је успоставила хитан програм за хиљаде људи који су радили за немацке институције, политичке активисте и уметнике.

Према писању „Шпигла", у јулу је у Немачку дошло 1.044 Авганистанаца. Првобитно је, међутим, било планирано да од почетка јула до средине септембра буде дозвољен излазак за 7.700 Авганистанаца. Тај циљ постаје све нереалнији.

Са Пакистаном постоји споразум на основу којег Авганистанци којима је потребна посебна заштита могу да уђу у земљу без пасоша. Министарка иностраних послова Аналена Бербок састала се са пакистанским колегом почетком јуна. Али и овдје су талибани спријечили имплементацију, наводи министарство спољних послова.

Њемачко министарство је у контакту са другим земљама како би се отвориле додатне руте копненим и ваздушним путем. Међутим, за све излазне руте, пасоши представљају „велики проблем".

Од повлачења Бундесвера из Авганистана прије годину дана, Немачка је обећала да ће из земље извући укупно 23.614 својих бивших сарадника и чланова њихових породица. Како је потврдила Савезна канцеларија за миграције и избјеглице, до сада је у Немачку стигло њих 17.556.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана