Хиљаде у Прагу протестовале против пензијске реформе и границе од 68 година

GS
Foto: Tanjug/AP

Неколико хиљада Чеха протестовало је у Прагу испред сједишта чешке владе на позив синдиката КОВО против најављене реформе пензијског система у којој се појавио и приједлог да се граница за одлазак у пензију помери на 68 година.

„Пензија са 68 година – НЕ. Оставка Фијалине владе – ДА“, велики је транспарент који су радници и синдикални активисти из разних крајева Чешке донели пред владу.

„Звали смо и представнике владе, али они нас се плаше, не желе да чују истину. Дошли смо данас да им кажемо како људи живе и шта мислимо о њиховим корацима. Владу баш брига за социјални дијалог. Министри не долазе на састанке трилатерале и само пуштају пробне балоне о реформама“, казао је шеф синдикалног савеза КОВО који је организовао протест Роман Ђурчо.

Демонстранти су извјештачима чешких медија казали да им у реформи највише смета предлог да се у пензију одлази са 68 година.

„Када смо сазнали за одлазак у пензију тек са 68 година нисмо могли да верујемо. У неким професијама у Шкоди не можете да радите ни до 60 година. А за те људе немамо физички мање напорна радна места. У овом тренутку од људи правимо социјалне јаднике“, казао је окупљеним демонстрантима шеф синдиката у фабрици аутомобила Шкода Јарослав Повшик.

Радници Шкоде пружили су подршку синдикалном протесту такође и стога што је један од захтева синдиката да се одложи пооштравање прописа о емисији издувних гасова Еуро 7 против чега је цијела чешка аутомобилска индустрија.

„Позивамо владу да почне расправу о пензијској реформи и то са свим политичким странкама и стручњацима. Тражимо да убрзано припреми предлог о одласку у пензију за физички напорне професије. Даље захтевамо да влада престане да плаши грађане предлозима које није још припремила до краја“, главни су захтјеви синдиката и демонстраната, преноси Н1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана