Хависто: Прије или касније Финска и Шведска це бити чланице НАТО

Танјуг
Хависто: Прије или касније Финска и Шведска це бити чланице НАТО

ЊУЈОРК - Фински министар спољних послова Пека Хависто изразио је оптимизам да ће прије или касније Финска и Шведска бити чланице НАТО и рекао да ће се разговори са турском владом наставити јер Анкара пријети да ће блокирати придруживање две државе алијанси.

У интервјуу за ЦНН Хависто је рекао да очекује да ће се тема о чланству Финске у НАТО и превазилажењу тренутног противљења Турске појавити у његовим разговорима са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном током њиховог сусрета касније данас, додајући да је прилично увјерен да су и друге земље НАТО разговарале са Турском.

Делегације Финске и Шведске, које су прошле недеље званично поднијеле захтјев за чланство у НАТО, отпутовале су у Турску раније ове недеље на разговоре о приступању НАТО.

Све чланице НАТО морају одобрити приступање нових чланица.

Хависто, који није присуствовао разговорима, назвао је то добрим састанком и рекао да је трајао пет сати.

Он је казао да постоје европски и фински закони и политике које усмеравају акције Финске у вези са главним захтјевима Турске - проглашењем Радничке партије Курдистана (ПКК) терористичком организацијом, укидањем контроле извоза оружја, изручењем курдских милитаната које Турска сматра терористима.

Међутим, Ибрахим Калин, портпарол предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана рекао је послије посјете делегације да процес не може да напредује уколико се безбједносни проблеми Турске не ријеше конкретним потезима.

Хависто је рекао да је постојао договор да се ти разговори наставе, али да следећа рунда још није договорена.

“Из наше перспективе временски оквир је од суштинског значаја, јер се радујемо самиту НАТО у Мадриду. Надамо се да ће током самита НАТО нове чланице бити барем поздрављене и потврђена ''Политика отворених врата'' НАТО, али наравно, право је сваке државе чланице да утиче на процес”, рекао је он.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана