Хашки трибунал: Строга правила, џепарац и балкански ТВ канали

AA
Хашки трибунал: Строга правила, џепарац и балкански ТВ канали

Хаг - У притворској јединици Хашког трибунала 2005. године била су 64 притвореника, данас их је 20, а према процјени управе Трибунала, у децембру 2016. требало би да их остане 12.

Правила притворске јединице су веома строга и јасна - притвореници из своје ћелије могу изаћи сваког дана у седам, док у 20.30 часова морају бити у ћелији, која се тада затвара. Осим што вријеме проводе на суђењима, притвореници унутар притворских јединица имају могућност да сами кувају храну, играју фудбал, кошарку, слушају музику. Могу да се посвете и вјери у просторији предвиђеној за те намјене, али и вртларству и организовању концерата заједно са другим притвореницима.

Упркос бројним садржајима, скоро пола дана проводе у закључаној ћелији величине десетак метара квадратних, а у којој се налазе кревет са жељезним оквиром и спужвом, ормар, телевизија која има сателитске канале укључујући и програме из земаља бивше Југославије. Притвореници имају на располагању џепарац који износи 60 евра мјесечно, а примају га из буџета Хашког трибунала. Џепарац обично троше на куповину телефонских картица. Храна је, углавном, интернационална, због чега се, како каже управа притвора, притвореници највише жале. (Анадолија)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана