Харисбург: Оптужено четворо ученика за планирање масакра у школи

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Пенсилванија - Четворо ученика из Пенсилваније оптужено је за планирање напада на њихову средњу школу уочи 25. годишњице масакра у Колумбајну, саопштено је из канцеларије окружног тужиоца Лакавона.

Масакр је планиран за 20. април 2024. године а у саопштењу окружног тужилаштва се наводи да не постоји активна пријетња средњој школи Данмор, пише ЦНН.

Двоје ученика средње школе отужени су као одрасле особе због "озбиљне природе оптужбе", док су друга два ученика оптужена као малољетници, наводи се у саопштењу округног тужиоца.

Двоје оптужених као одрасли, Алиса Кучарски и Завијер Луис, обоје имају 15 година и оптужени су за незаконито посједовање и производњу оружја за масовно уништење, терористичке пријетње са намјером тероризма, тешки напад, посједовање експлозивног материјала и ангажовање криминалних завера.

Кучарски је такође оптужена за ризиковање катастрофе а у извјештају се наводи да су се Кучарски и Луис удружили како би повриједили ученике средње школе Дунмор "у стилу Колумбајне". Дана 20. априла 1999. године, два ученика наоружана бомбама извршила су напад у средњој школи у Колумбајну у Колораду, убивши 13 и ранивши 23 особе прије него што су се убили.

Пуцњава у Колумбајну је једна од најгорих масовних пуцњава у историји САД као и једна од најсмртоноснијих епизода школског насиља. Према полицијским извјештајима, Кучански је први пут чула за пуцњаву у Колумбајну када је имала 11, 12 година и да јој је то "било веома занимљиво".

Она је објаснила полицији да када је нешто занима да постане "опсједнута" тиме и да је планирала да заједно са Левисом изврше напад у њиховој средњој школи са бомбама и оружјем 2024. године када би требало да дипломирају.

Родитељ једног од оптужених ученика показао је полицији групни разговор на телефону под називом "НБК" што значи природно рођене убице (натурал борн киллерс). Ученици су у разговору смишљали план како да се убију послије напада на средњу школу, наводи се у извештају. Кучарски и Луис се налазе у Окружном затвору Лакавона, а саслушање је заказано за 4. октобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана