Хаос због здравствених суплемената: Пет особа преминуло, више од 100 хоспитализовано

Срна
Foto: Илустрација

Најмање петоро људи је умрло, а више од 100 је хоспитализовано у Јапану током претходних седам дана, од када је почело повлачење низа јапанских здравствених суплемената.

Фармацеутска компанија "Кобајаши", са сједиштем у Осаки, нашла се на удару критика јер није брзо изашла у јавност са информацијама о проблемима који су интерно били познати још у јануару.

Прво јавно саопштење објављено је 22. марта, пренио је АП.

Званичници компаније рекли су да је 114 људи лијечено у болницама након узимања производа, међу којима је средство за снижавање холестерола. У овом производу користи се беникоџи, врста црвене буђи.

Произвођач наводи да поједини људи имају проблеме са бубрезима након узимања суплемената, али се тачан узрок још истражује у сарадњи са државним лабораторијама.

"Дубоко се извињавамо“, рекао је новинарима предсједник компаније Акихиро Кобајаши. Он се дуго клањао да би истакао извињење заједно са још три високорангирана званичника компаније.

Кобајаши је изразио кајање због смртних случајева и обољевања људи и посебно се обратио њиховим породицама. Он се извинио и због проблема који су настали у читавој индустрији здраве хране и медицинској струци.

Кобајаши је додао да његова компанија ради на спречавању даље штете и унапређењу кризног менаџмента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана