Хаос у Бриселу: Кордон полиције, водени топови...

Агенције
Хаос у Бриселу: Кордон полиције, водени топови...

Белгијска полиција сукобила се са демонстрантима који су се окупили на улицама Брисела у знак протеста због социјалне и економске политике владе.

Група демонстраната остала је пред полицијским кордоном и повремено покушавају да пробију кордон и гађају припаднике полиције разним предметима. Током протеста окупљени су бацали јаја и боје на државне зграде.

Полицајци су користили водене топове како би растерали демонстранте. У сукобима је повређен најмање један полицајац и неколико демонстраната.

Више од 50.000 људи изашло је на улице белгијске престонице због социјалних и економских реформи, а синдикати наводе да ће нове мјере утицати на благостање земље.

Водећи синдикати, под слоганом "Чаша се препунила", придружили су се протесту. Демонстранти и синдикати противе се новим мјерама владе десног центра које предвиђају већу флексибилност радника, продужење радног стажа и мање плате.

Политика владе премијера Шарла Мишела коштала је у претходне двије године просјечну белгијску породицу око 100 евра, док су обећања о новим радним мјестима остала неиспуњена, наводе синдикати.

Демонстранти су захтјевали од владе да се више ангажује у борби против утаје пореза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана