Хамас спреман да одговори на могућу копнену операцију

Срна
Хамас спреман да одговори на могућу копнену операцију

ГАЗА - Палестински покрет Хамас спреман је за било какав сценарио када је ријеч о реаговању на могућу копнену операцију Одбрамбених снага Израела, саопштио је портпарол покрета Фавзи Бархум.

Он је рекао да израелске власти, које је назвао окупаторима, чине превише “будаластих ствари” које би могле да доведу до доношења глупих одлука у било ком тренутку, јавља “Спутњик”.

“Што се тиче инвазије /Појаса Газе/, окупатори раде превише будаластих ствари које би могле да их наведу да у било ком тренутку донесу било какву глупу одлуку. Спремни смо за било који сценарио”, истакао је Бархум.

Обрачуни Палестинаца и израелске полиције већих размјера почели су у Источном Јерусалиму у суботу, 8. маја. Побуна је почела истовремено у два подручја, близу Храмовне горе у Старом граду у Јерусалиму и у кварту Шеик Џарах, након што је израелски суд одлучио да деложира неколико арапских породица.

Сукоби на граници Израела и Појаса Газе ескалирали су у понедјељак навече, 10. маја. Одбрамбене снаге израела објавиле су од тада да је из Појаса Газе ка Израелу испаљено више од 2.000 ракета, уз око 350 неуспјешних лансирања. Према најновијим подацима, у Израелу је погинуло седам цивила и један војник.

Израал је узвратио Хамасу нападима на војну инфраструктуру, а као резултат гранатирања Појаса Газе погинуло је 126 Палестинаца и више од 950 је рањено, саопштено је из палестинског Министарства здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана