Гутереш спремио извјештај о Косову

Танјуг
Гутереш спремио извјештај о Косову

Њујорк - Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш спремио је извештај који се односи на развој догађаја на Косову од средине априла до средине јула, а остаје питање да ли ће Велика Британија, која је данас преузела предсједавање СБ УН, настојати да онемогући расправу о Косову.

На сајту СБ УН су најављене консултације иза затворених врата о програму рада те организације.

Гутерес је у извјештају навео да је забринут због намјера да се у заштићеној зони око манастира Високи Дечани изгради пут, позивајући локалне власти да поштују законе и одлуке према којима је изградња забрањена.

Истовремено, он је упозорио и да изостанак резултата у истрази убиства Оливера Ивановића представља разлог за бригу на Косову.

"Примећујем, са растућом забринутошћу, да убиство Оливера Ивановића и после шест мјесеци није ријешено. Позивам власти на Косову да интезивирају истрагу и искористе све доступне канале који би им у томе могли помоћи", навео је Гутерес.

Он је поздравио наставак дијалога између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

"Иако тај састанак није донео нове резултате, наставак дијалога пружа нове могућности да се покрене процес рјешавања дугогодишњих разлика, што је од суштинског значаја за било какво одрживо рјешење. Охрабрујем лидере у Београду и Приштини да наставе дијалог и у потпуности испуне договоре проистекле из дијалога у којем посредује ЕУ", навео је Гутетреш, преноси РТС.

Како је навео, укупно стање на Косову у претходна три мјесеца је било стабилно, подсјећајући да посланици Српске листе још од краја марта, односно хапшења шефа Канцеларије за КиМ Марка Ðурића не учествују у раду парламента и владе.

Гутереш је додао и да су косовски предсједник Хашим Тачи и кабинет премијера Рамуша Харадинаја осудили серију етнички мотивисаних инцидената на које се Српска листа жалила у јуну.

"Мој специјални представник Захир Танин је 6. јуна поздравио те изјаве наводећи да у демократском друштву нема мјеста застрашивању", навео је Гутерес.

Дио извјештаја, Гутереш је посветио повратку прогнаних, наводећи да се у претходна три мјесеца на Косова вратило 77 особа, а да је према подацима Комесаријата УН за избјеглице регистровано још 89.480 интерно расељених послије сукоба 1998-1999. године, од чега се огромна већина, или 72.000, налазе у Србији.

Гутереш је прецизирао и да се 1.647 особа још увијек воде као нестале после сукоба 1998-1999. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана