Гутерес позвао да се помогне земљама у развоју

Срна
Гутерес позвао да се помогне земљама у развоју

ДАВОС - Генерални секретар УН Антонио Гутерес апеловао је данас на пословне лидере да подрже земље у развоју "у тренутку када им је то потребно" кроз приступ вакцинама против ковида 19, борбу против климатске кризе и реформу глобалног финансијског система.

Гутерес је у виртуелном обраћању учесницима Свјетског економског форума у Давосу рекао да је помоћ потребна у све три ове области и да су неопходне идеје, средства и глас глобалне пословне заједнице.

Он је навео да постоји "глобална неспособност да се пружи подршка земљама у развоју у тренутку када им је то потребно" и упозорио да ће се, без моменталне акције, неједнакост и сиромаштво продубити, што ће подстаћи додатне социјалне немире и насиље.

"Не можемо себи дозволити ову врсту нестабилности", истакао је Гутерес, којем је 1. јануара отпочео други петогодишњи мандат на позицији генералног секретара УН.

Гутерес је указао да је свијету "потребан глобални финансијски систем који је сврсисходан" и да "то значи ургентно реструктурисање дугова и реформе дугорочне дужничке архитектуре".

Он је напоменуо да свијет није ни близу остварења циља Свјетске здравствене организације да се до краја 2021. против ковида 19 вакцинише 40 одсто свјетске популације, а до средине ове године 70 одсто.

"Стопе вакцинације у земљама са високим приходима су, срамотно, седам пута више него у афричким државама. Потребна нам је вакцинална једнакост, сада", поручио је Гутерес. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана