Гранди: Могуће расељавање милиона људи због климе

Срна
Гранди: Могуће расељавање милиона људи због климе

ДАВОС - Свијет мора да се припреми за повећање броја избјеглица усљед могућег расељавања неколико милиона људи због утицаја климатских промјена, изјавио је високи комесар УН за избјеглице Филипо Гранди.

Гранди је током Свјетског економског форума у Давосу рекао да је УН донио одлуку да се они који бјеже од климатских промјена морају третирати као избјеглице у земљама у које дођу.

Комитет УН за људска права јуче је донио одлуку у вези са тужбом становника Кирибатија Иаоне Теитиоте, који је тужио Нови Зеланд због одбијања азила који је он тражио као "климатски избјеглица".

"Одлуком је предвиђено да, уколико постоји непосредна опасност по ваш живот због климатских промјена и ако пређете границу и одете у другу земљу, не би требало да вас врате назад, јер би ваш живот био угрожен, као што је то случај у рату или приликом прогона", истакао је Гранди.

Гранди каже да се треба припремити за велики прилив људи који се исељавају против своје воље и да се сигурно ради о милионима становника.

Потенцијални покретачи таквих сеоба су пожари какви су виђени у Аустралији, пораст нивоа мора код острва на ниској надморској висини, пропадање усјева и стоке као у подсахарској Африци или поплаве широм свијета, укључујући развијеније дијелове планете.

Гранди је додао да је кретање избјеглица шире питање глобални изазов који се не може повјерити само малом броју земаља. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана