Градоначелник Њујорка:Април ће бити тежи од марта, а мај тежи од априла

Танјуг
Градоначелник Њујорка:Април ће бити тежи од марта, а мај тежи од априла

ЊУЈОРК - Градоначелник Њујорка Бил де Бласио упозорио је да ће за Њујорк, који је епицентар заразе вирусом корона у САД, април бити тежи од марта, а мај тежи од априла, и да ће граду бити потребна савезна помоћ, јер су ресурси били "танки" и прије него што је у Великој јабуци 26.697 људи постало позитивно и прије него што је вирус однио 450 живота.

Данас, само два мјесеца након што је у САД стигао вирус, број позитивних је премашио 100.000, а и тим поводом Де Бласио је рекао да је неопходан већи фокус на здравствено особље, јер га нема довољно, што је потврдила и чињеница да су надлежни позвали пензионисано здравствено особље да им се придружи.

У борбу против вируса, позвани су да се укључе и студенти медицине на завршним годинама, уз могућност убрзаног издавања диплома.

Де Бласио наглашава да по питању савезне подршке Њујорк "није заузео мјесто које му припада" и понавља оно што је говорио и пре десетак дана да им је потребно 15.000 респиратора, ма шта о томе председник Доналд Трамп мислио.

Тим поводом, де Бласио је навео и додатни проблем - недостатак особља обученог да користи репспиарторе.

- Не шалимо се са тим бројем - рекао је градоначелник који је подсјетио на потребу за маскама, хируршким, Н95. заштитном опремом...

Држави Њујорк потребно је 30.000 респиратора, а до сада су добили 4.000. Њујорк се бори и сам да их набави, цена једног је око 2.500 долара, али због велике потражње долази и до великог надметања и цијене расту.

- Мислим да су најаве да је до Ускрса све готово неистина - рекао је, додајући да не жели да даје лажну наду, и да сви морају да знају да ће "април бити тежи од марта, а мај тежи од априла".

Де Бласио је издао и пар строгих упозорења - казна од 500 долара за оне који не прате правило друштвеног дистанцирања у градским парковима, и претњи попут оне да ће затворити све верске објекте ако се буду понашали у складу са наредбама.

Трамп је саопштио да се у наредних 100 дана произведе 100.000 респиратора, да буде за цијелу земљу која има 320 милиона становника и 104.447 заражених.

Вирус је све савезне државе САД захватио 17. марта, посљедња је била Западна Вирџинија а прва Вашингтон која је први случај пријавила 21. јануара.

Вашингтон је до прије седам дана био прва држава по броју позитивно тестираних, а од тада примат преузима Њујорк, са акцентом на Њујорк сити. У тој држави која је епицентар заражено је више од 40.000 људи, а умрло је више од 500. Прије десет дана у САД било је око 10.000 обољелих.

Њујорк остаје епицентар, али постоји још потенцијалних опасности - Чикаго, Детроит, Њ Орлеанс.

Вашингтон пост и АБС њуз спровели су анкету која показује да девет од десет Американаца остаје код куће, што се види на површини, али не и под земљом, гдје срце града и даље куца - још прије два дана у вијестима су се могле видјети слике препуних њујоршких метроа.

На другом дијелу земље опет срахују да би Флорида могла да буде нови епицентар из више разлога. Један од њих је што нема тестова, а други што је у "сунчаној држави" - америчком рају не само за туристе већ и пензионере, живи више од четири милона људи старијих од 65 година.

Љекари упозоравају да тестова нема, до пре неколико дана урађено их је 27.000 тестова, а само у Њујоку тестира се 18.000 људи дневно.

Додају и да недостатак тестова указује да је број заражених далеко већи од 3.198 случајева уз 46 мртвих, 17 више него јуче.

Само из Њујорка у град слијеће 190 авиона, због чега је гувернер рекао да сви из Њујорка, Њу Џерзија морају у саомоизолацију, а од данас и Лујзијане.

За два дана у Форт Лодердејл пристаће крузер са 1.900 туриста и чланова посаде на коме је већ данас четворо мртвих, а 138 заражено. Брод је тек у Панами, након што је Чиле одбио да их прими, а пре само три дана на њему је било позитивно око 40 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана