Готово 5.000 миграната страдало у покушају да дође до Kанарских острва

Срна
Готово 5.000 миграната страдало у покушају да дође до Kанарских острва

МАДРИД - Готово 5.000 миграната изгубило је живот у мору у првих пет мјесеци ове године у покушају да се домогну шпанских Канарских острва, наводи се у извјештају групе за права миграната “Вокинг бордерс”.

У извјештају се додаје да је од 1. јануара до 31. маја 4.808 људи изгубило живот на путу преко Атлантика ка Канарима након што су испловили из Марока, Мауританије, Сенегала и Гамбије.

Ово је најсмртоноснија рута између Африке и Шпаније гђе страда око 95 одсто миграната.

Према подацима Министарства унутрашњих послова, број долазака на овај архипелаг у том периоду порастао је пет пута, на више од 16.500 у односу на прије годину дана.

Медитеранска рута била је друга најсмртоноснија са 175 смртних случајева на прелазу од Алжира до југоисточних обала Шпаније. Још 71 особа умрла је у Гибралтарском мореузу и Алборанском мору који раздвајају Шпанију од Марока, чиме је укупан број жртава на путевима ка Шпанији порастао на 5.054 - у просјеку 33 дневно.

Жртве су из 17 земаља, углавном са афричког копна, али и са Коморских острва у Индијском океану, као и из Пакистана. Међу њима су 154 жене и 50 ђеце, наводи се у извештају.

Шеф Црвеног крста на Канарским острвима Хозе Антонио Родригез Верона рекао је да је Атлантска рута најопаснија јер тешки временски услови у океану лако доведу до превртања несигурних пловила која користи већина миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана