Гори око 900 тона литијумских батерија

СРНА
Foto: MSN

ТУЛУЗ - Пожар је захватио око 900 тона литијумских батерија у фабрици за рециклажу у јужној Француској, саопштиле су у власти.

Пожар је избио јуче у складишту у власништву француске групе за рециклажу "Снам" у Вивијезу, сјеверно од Тулуза, потврдио је локални одборник Паскал Мазе.

Француски медији су приказали густ дим над локалитетом Вивијез, а лист "Монд" је објавио да се до 70 ватрогасаца бори да стави пожар под контролу.

Шарл Жусти, локални званичник у префектури Аеирон која укључује Вивијез, рекао је да нема опасности за људе који живе у близини.

Литијумске батерије користе се у електричним уређајима од телефона до електричних аутомобила, али садрже запаљиве материјале који их, у комбинацији са енергијом коју складиште, могу учинити лако запаљивим када су изложени топлоти.

То представља потенцијалну опасност с обзиром на токсичне материјале које њихово сагоријевање може емитовати.

У јануару 2023. избио је велики пожар у складишту у Нормандији у којем су се налазиле аутомобилске компоненте и хиљаде литијумских батерија, који је стављен под контролу без икаквих жртава. Ватрогасци су саопштили да нема индиција о ослобађању опасног загађења ваздуха.

У случају већег пожара може доћи до емисије кадмијума путем испарења. /крај/дд
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана