Главне поруке сусрета Путина и Лукашенка: Побиједићемо санкције, немамо другог избора

Спутњик
Главне поруке сусрета Путина и Лукашенка: Побиједићемо санкције, немамо другог избора

СОЧИ - Запад је дужан да се према Русији односи с поштовањем, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин на састанку с предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком који се одржава у Сочију.

- Треба према нама да се односе с поштовањем - рекао је Путин коментаришући ријечи Лукашенка да Минск неће разговарати са Западом уколико нема поштовања.

Предсједник Русије је бјелоруском колеги на почетку састанка предложио да разговарају о економији и о ситуацији у региону.

Путинје оцијенио да је веома чудно то што постоји забрана извоза бјелоруског ђубрива на свјетско тржиште, с обзиром на велику глобалну потражњу за том врстом производа.

- Нажалост, и даље се блокира извоз бјелоруског ђубрива на свјетско тржиште. То је веома чудно, јер је свјетском тржишту, посебно земљама у развоју, крајње неопходна та врста производа. Али то се ипак не догађа - констатовао је Путин.

Лукашенко је рекао је да ће Запад храну и ђубриво куповати из Бјелорусије и да Минск проналази начине и продаје их.

Бјелоруски лидер је додао и да је анализирао реализацију налога за испуњавање споразума који су претходно постигнути између руководстава двију земаља и дошао до закључка да су били успјешни.

 Лукашенко је нагласио да су Бјелорусија и Русија спремне за сарадњу са Западом, али уз поштовање са стране Запада.

- Добро нам је када је у питању замјена увоза, летјећемо својим авионима, војним и цивилним, и возићемо се у сопственим аутомобилима. Нема никаквог страха-  описао је предсједник Бјелорусије актуелну ситуацију у вези са западним санкцијама.

Како је навео, „будућност Запада је са нама“.

- Заједно са Русијом, гдје постоји све што је потребно. И имају оно што ми можемо да купимо, технологије и тако даље. Шта им још треба? Једноставно треба да доносе одговорне одлуке и да се према нама односе са поштовањем. Без тога уопште нећемо разговарати са њима. Нико неће толерисати понижење - објаснио је Лукашенко.

Додао је да су одлучили и „идемо овим путем“.

-Ко жели да живи са нама у миру и поштује нас – ми смо отворени, ви такође. Али нико неће толерисати понижење, то никад није било код руског народа. Побиједићемо -  закључио је он.

Предсједник Бјелорусије рекао је да не сумња у исправност става Москве и Минска и њихову побједу у супротстављању санкцијама Запада.

- Наш циљ је праведан. Побиједићемо! Немамо другог избора - нагласио је Лукашенко.

Бјелоруски лидер захвалио је Путину на позиву и састанку, изразивши увјерење да ће се сва рјешења наћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана