Главна научница СЗО: Само вакцинација није довољна за окончање пандемије

Танјуг
Главна научница СЗО: Само вакцинација није довољна за окончање пандемије

ПРАГ- Главна научница Свјетске здравствене организације (СЗО) др Сумја Сваминатан изјавила је да вакцинација није довољна да би се окончала пандемија вируса корона и позвала на подједнаку расподјелу вакцина и доставу медицинских апарата и уређаја сиромашнијим земљама.

Сваминатан је за DW рекла да је вакцинација само једно средство, али да то није универзално рјешење.

-Вакцине су веома ефикасне као заштита од тешког и компликованог тока болести, али оне не штите сто одсто од инфекције - истакла је Сваминатан.

Објаснила је да, иако је појава инфекције код вакцинисаних људи и даље ријетка, вакцинација не значи да особа не може да пренесе вирус некој другој особи с већим ризиком.

Сваминатан је указала да, што су стопе преношења заразе веће, већа је и опасност од генерисања нових варијанти, које се онда враћају и поновно заражавају људе, чак и ако су вакцинисани.

Она је истакла да зато постоји јак научни аргумент за наставак примјене мјера против короне, док сви у свијету не стекну заштиту.

Сваминатан је указала да је вирус корона најбоље показао димензије глобалне неједнакости и довео до онога што се назива „пандемијом на два колосијека“.

Навела је да постоји дио свијета у којем је вакцинисан велики број људи и гдје живот као да се враћа у нормалу, али да, нажалост, пола свијета још нема приступ вакцинама.

-Мање од два процента људи на афричком континенту је потпуно вакцинисано, а њихов живот је далеко од нормалног - нагласила је Сваминатан.

Навела је да неке земље, попут Канаде, Кине, Данске и Португалије имају 75 одсто или више становника који су потпуно вакцинисани, а да друге земље, попут Нигерије, Етиопије, Сирије и Авганистана имају мање од пет процената вакцинисаног становништва.

Она тврдио да једини начин да се пандемија заувијек заустави јесте да богате нације покажу више солидарности.

-Пандемија ће потрајати дуже, осим ако свијет не одлучи да се удружи и постане солидарнији, да подијели уређаје и апарате, вакцине, начине дијагностике, лијечења и терапије које имамо данас, како бисмо могли да зауставимо умирање пацијената - рекла је главна научница СЗО.

Додала је да у свијету још сваке седмице од ковида 19 умире од 40.000 до 45.000 људи.

Др Сваминатан је позвала међународну заједницу да инвестира средства у припреме за будућу пандемију, како би се избјегле разорне посљедице које је свет видео у последњих 20 месеци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана