"Геополитика": ЕУ мора прогутати понос јер не може без Русије

Срна
"Геополитика": ЕУ мора прогутати понос јер не може без Русије

БИЈЕЉИНА - ЕУ има двије могућности - да гледа на Русију "с висине" и оптужује је за гасну кризу, чекајући спас од ко зна од кога, или да "прогута понос" и призна своју енергетску зависност од Москве за још дуго времена, процјењује портал "Геополитика".

Енормне цијене нафте и гаса доводе до озбиљне енергетске кризе на Западу и у Кини, која је снажно ограничила производњу угља и настојала да се оријентише на обновљиве изворе енергије.

Због тога Пекинг, као и Брисел, има озбиљних проблема и покушава то да компензује већим увозом гаса. Слично је и у Јапану.

Свима постаје јасно да такозвана зелена транзиција и употреба обновљивих извора енергије и даље не може надомјестити традиционалне енергенте, што све више постаје фрустрирајуће за поборнике чистих енергената.

Због тога се сада у Европи поново и невољно уводи у употребу омрзнути угаљ, који је у Великој Британији достигао историјску цијену од 300 долара за једну тону.

Аутомобилској индустрији пријете губици, једнако као и металуршкој, али и пољопривреди и производњи вјештачких ђубрива за које је потребан природни гас.

Проблем је све већи и у сфери саобраћаја, а британске жељезнице управо се пребацују са електричних на дизел-локомотиве. И све то у атмосфери скорог почетка међународне конференције о клими у Глазгову.

Упорно пребацивање кривице за насталу енергетску кризу на Западу искључиво на Русију, као најједноставније рјешење за избјегавање одговорности за своје грешке, најгоре је што се може догодити Бриселу, наводи "Геополитика".

Признање да ЕУ не може ријешити ову кризу без активног учешћа Русије за бриселске дипломатске кулоаре равно је светогрђу.

Неки у Њемачкој покушавају да одбаце и "Сјеверни ток два", који је довршен и без којег се једноставно не може ако се жели преживјети не само ова зима.

Како признају и амерички утицајни медији, Русија (којој у геополитичком погледу свакако годе садашњи проблеми ЕУ) испуњава све уговорима преузете обавезе у вези са испорукама гаса, а то да ли ће или не Москва повећавати испоруке, коме и у ком смјеру - њено је легитимно право.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана