Генерал Бен Хоџис: “Русија је стварна претња Европи”

Танјуг
Генерал Бен Хоџис: “Русија је стварна претња Европи”

Лондон - Командант америчке војске у Европи, генерал пуковник Фредерик Бен Хоџис, упозорио је да се Европа суочава са “стварном претњом” од Русије.

“То није претпоставка. Постоји руска претња”, рекао је Хоџис у интервјуу за британски лист “Телеграф”.

Хоџис је као примјере навео претњу руског амбасадора Данској “да ће бити нуклеарна мета уколико се укључи у било какав програм противракетне одбране”, као и “небезбједан начин на који руски авиони лете без транспондера близу цивилних авиона”, што је оцјенио као непрофесионално поступање.

Амерички генерал је говорио за британски лист на маргинама војног брифинга након вјежбе премештања “патриот ракета” копненим путем, више од 1200 километара преко Европе, у близину Варшаве.

Намјера овако видљивог војног ангажовања било је да се пошаље сигнал и разувјере савезници, истакао је Хоџис.

“Не мислим да је војна конфронтација неизбјежна. Али морате да будете војно спремни како би обезбједили ефикасну дипломатију”, рекао је Хоџис
Хоџис је рекао да руско ангажовање на истоку Украјине, за шта Запад оптужује Москву, показује да су Руси војно доста напредовали, посебно на пољу електронског ратовања, али да не мисли да је ово почетак новог Хладног рата.

“То је била другачија ситуација, са огромним снагама и великим бројем нуклеарног оружја... Нико то више не може да приушти”, истакао је Хоџис.

Русија неће ризиковати отворен напад на неку чланицу NATO, јер напад на једну значи напад на све, сматра Хоџис, али ће покушати да изврши притисак другим средствима, као што су информациони, економски притисак или нарушавање границе.

“Уколико је циљ (руског) предсjедника (Владимира) Путина да разбије алијансу, то чини на погрешан начин”, рекао је Хоџис, уз оцjену да многе државе желе да се прикључе ЕУ и NATO јер “желе сигурност и просперитет”.

Коментаришући оцену из посљедњег интервјуа нобеловца Гинтера Граса да човјечанство “мјесечари” ка новом Свјетском рату, генерал Хоџис је рекао да мисли да је “мјесечарање било прије неколико година, када смо мислили да Русија жели да буде део међународне заједнице”.

“Они су били са нама у Босни. Ми заиста имамо механизам за њих да сарађују са NATO”, рекао је Хожис.

“Али мислим да смо сад потпуно будни”, закључио је амерички генерал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана