Газа: Ништа од примирја, 40 мртвих

анјуг
Газа: Ништа од примирја, 40 мртвих

Тел Авив, Газа, Каиро -- Хуманитарно примирје Израела и Хамаса трајало је само неколико сати умјесто три дана. Израелски тенкови ватром одговорили на ракетни напад Хамаса, 40 мртвих.

Примирје је почело у 8 часова и очекивало се да у Египту почну преговори о дужој обустави ватре, али је неизвјесно шта ће се сада догодити.

Израелска војска је саопштила да страхује да су екстремисти у Гази данас заробили једног њеног војника.

У офанзиви у Гази је од 8. јула страдало 1.484 људи. Међу жртвама је 1.420 Палестинаца, од чега су већина цивили, израелска војска је изгубила 61 човјека, а убијена су и два израелска цивила, као и један држављанин Тајланда.

Обије стране су синоћ саопштиле да ће "поштовати примирје, али да ће одговарати на нападе".

Када је примирје најављено, објављено је и да ће "снаге на терену остати тамо гдје се сада налазе", што значи да се израелске копнене снаге неће повући из појаса Газе.

Како пише BBC, палестински званичници су објавили да је само неколико сати након почетка примирја убијено 40 људи у тенковској ватри.

Како јавља "Скај", израелски званичници су навели да је у питању одговор IDF-а на ракетни напад Хамаса у ком је било цивлиних жртава на страни Израела.

Израелски медији су, у међувремену, јавили да су наоружани нападачи пуцали на израелске војнике у подручју Рафе.

На југу Израела данас су се огласиле сирене за упозоравање на опасност од ракета, али нема извјештаја о жртвама или штети у тој области.

"Нема гаранција, ово је тешко питање"

У заједничком саопштењу, САД и УН су синоћ саопштиле да су добиле увјеравања свих страна у конфликту да су пристали на безуслован прекид ватре током којег ће преговарати о постизању трајнијег примирја, јавио је АП.

Државни секретар САД Џон Кери је рекао да ће током прекида ватре цивили у Гази добити неопходну хуманитарну помоћ, сахранити мртве, збринути рањене и надоместити залихе хране.

"Поправке инфраструктуре у обласи водоснабдевања и енергије, такође могу бити настављене у том периоду", навео је он.

"Израел је прихватио предлог САД/УН о 72-часовном хуманитарном прекиду ватре који ће почети у петак у 8 сати ујутро (5 сати по Гриничу)", рекао је званичник под условом да остане анониман, а преноси Ројтерс.

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је у Њу Делхију да је 72-часовни прекид ватре, који су договорили Израел и Хамас у сукобу у Појасу Газе "затишје које нуди шансу" и да је императив да стране уложе максимум напора да пронадју заједнички језик.

Кери је рекао да ће египатски министар спољних послова позвати стране да учествују у "озбиљним" преговорима у Каиру и да САД планирају да упуте мању делегацију на те разговоре.

Он је прекид ватре назвао "драгоценим временом".

Кери је рекао новинарима у Њу Делхију да, иако су Сједињене Државе захвалне што насиље и крвопролиће могу да се прекину на више од 24 сата, "на странама је да искористе предност овог тренутка".

"Нема гаранција. Ово је тешко, компликовано питање, које траје годинама и мислим да сви знају да није било лако доћи до ове тачке. Сви знају да неће бити лако превазићи ову тачку, али је императив да људи улаже максимум напора у покушају да пронадју заједнички језик", додао је Кери.

Високи званичник Стејт департмента рекао је да би преговори о Гази могли да почну већ у петак, зависно од тога колико је странама потребно да стигну у Каиро.

Тај званичник је додао да представници Израела и САД у Каиру неће сједети с друге стране стола наспрам Хамаса.

Према његовим ријечима, палестински предсједник Махмуд Абас биће одговоран за именовање плаестинске делегације за Каиро, али неће учествовати у преговорима.

Египат је позвао Израел и Палестинске власти да пошаљу делегате у Каиро на разговоре о примирју, након што су се двије стране договориле о 72-часовној обустави непријатељстава у појасу Газе, саопштило је министарство спољних послова Египта.

Очекује се да делегације, укључујући и представнике Хамаса у Гази, сваког момента отпутују у Каиро, рекао је за АФП неименовани представник Хамаса.

ЕУ: Примирје је апсолутно неопходно

Европска унија заложила се данас за поновно успостављање примирја у Гази.

Како је новинарима рекла портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич, у ЕУ жале због тога што је крхко примирје прекршено свега неколико сати пошто је уведено.

Из Брисела поручују да је "апсолутно неопходно" обновити примирје, поштовати га и обуставити страдања цивила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана