Фролов: “С-500” руши сателите, балистичке и крстареће ракете

Срна
Фролов: “С-500” руши сателите, балистичке и крстареће ракете

Москва - Нови руски систем “С-500 Прометеј” може да пресретне балистичке ракете и да уништи аеродинамичне циљеве и крстареће ракете, истиче главни уредник часописа “Извоз оружја” /Экспорт вооружения/ Андреј Фролов.

Фролов за лист “Известија” прецизира да ће “С-500” бити намијењен и за уништавање сателита. Карактеристике “С-500” још нису сасвим познате. “жС-500ж мора бити елеменат комплексног система са неколико ешалона. Ако неко жели да купи 'Прометеј', он у свом арсеналу треба да има и системе жС-400ж, жС-300ж, 'Бук', 'Тор', 'Панцир-С' и друге”, објашњава Фролов.

“С-500 Прометеј” спада у нову генерацију ракетних система “земља-ваздух”.

Ријеч је о универзалном систему великог домета са могућношћу пресретања на великим висинама и са појачаним потенцијалом противракетне одбране.

Систем је још у фази развоја, могао би бити занимљив многим земљама, укључујући Кину, Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате, Катар, Алжир и Иран, сматра Фролов.

“С-500” открива и истовремено погађа десет балистичких надзвучних циљева који лете брзином од седам километара у секунди, као и бојеве блокове хиперсоничних ракета.

Карактеристике “С-500” биће знатно боље од зенитног ракетног система “С-400” који се сада користи, као и од америчког еквивалента “Патриот адвенст капабилити 3”, преноси “Руска ријеч”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана