Франсоа Оланд: Рат у Украјини зависи од исхода америчких предсједничких избора

Tanjug
Foto: AP

ПАРИЗ- Бивши француски предсједник Франсоа Оланд оцијенио је да ће исход рата у Украјини зависити од резултата америчких предсједничких избора 2024. године.

„Ако Трамп буде изабран, он ће рећи, стајемо овдје; шта год Руси имају могу да задрже. Рат превише кошта", рекао је Оланд у интервјуу за Фајненшел тајмс.

Према његовим ријечима, оно што се промијенило у односу на вријеме када је био на власти је то што је облик новог геополитичког поретка постао јаснији, са осовином Русија-Кина која се консолидује и изазива запад.

Како пише британски пословни лист, једини предсједник у историји Пете републике који је одлучио да не тражи други мандат, Оланд (68) након три политичке књиге и двије књиге за дјецу, спреман је да се поново бави политиком и тврди да жали због одлуке да се не кандидује за други мандат.         

„Жалим што сам то рекао у то вријеме. Нисам имао све елементе који су ми били потребни да донесем праву одлуку", каже Оланд.

Према његовој оцјени, Француска је у „опасној“ кризи, са недавним демонстрацијама и штрајковима због одлуке предсједника Емануела Макрона да прогура пензиону реформу која подиже старосну границу за пензију са 62 на 64 године. 

"Традиционалну љевицу су заробили радикали, а традиционална десница је сломљена, опасност је да социјални немири користе само крајње десничарској партији Марин Ле Пен", сматра Оланд.

Он је рекао да вјерује у концепт европске стратешке аутономије и неопходност развоја заједничке европске одбране, али да, та аутономија  увијек мора бити везана за НАТО савез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана