Французи одају пошту убијеном наставнику

Срна
Французи одају пошту убијеном наставнику

ПАРИЗ - Широм Француске демонстранти су изашли на улице да би подржали слободу говора и одали пошту наставнику историје Самуелу Патију коме је исламиста одсјекао главу у предграђу Париза, јер је ученицима показао карикатуре са ликом пророка Мухамеда.

Политички лидери, удружења и синдикати окупили су се данас на Тргу Републике у центру Париза носећи транспаренте на којима је писало "Ја сам Самуел".

Демонстранти су, такође, изашли и на улице Лиона, Тулуза, Страсбура, Нанта, Марсеја, Лила и Бордоа.

Тужилац за борбу против тероризма Жан-Франсоа Рикар рекао је да је отворена истрага убиства са терористичким мотивима.

Он је навео да је у телефону нападача пронађен текст у коме преузима одговорност, као и фотографија жртве.

Рикар је потврдио да налог на "Твитеру" под именом Абдулах А. припада осумњиченом.

На његовом налогу објављена је фотографија одсјечене главе неколико минута након напада заједно са поруком "Убио сам једног од паса из пакла који су се усудили да вријеђају Мухамеда".

Овај злочин узнемирио је и умјерене француске муслимане, наводи АП. Група имама у региону Лиона заказала је данас посебан састанак на коме ће се говорити о "језивом убиству сународника од стране терористе који је у име несигурне вјере учинио нешто што се не може поправити".

Напад је изазвао глобалну осуду.

Амерички предсједник Доналд Трамп синоћ је са скупа у Висконсину упутио саучешће предсједнику Емануелу Макрону због "језивог, ужасног исламског терористичког напада - одсјецања главе невином наставнику код Париза. Француској је сада веома тешко, а Макрон је диван човјек", рекао је Трамп, пренио је АП.

Осамнаестогодишњег нападача, чеченског поријекла, убила је полиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана