Француски рибари блокирали луку у Џерзију, ЕУ апелује на смиреност

Танјуг
Француски рибари блокирали луку у Џерзију, ЕУ апелује на смиреност

ЛОНДОН - Бродови британске краљевске морнарице и француски полицијски чамци патролирали су јуче код острва Џерзи у Ламаншу, након што су француски рибари незадовољни забраном приступа британским водама започели протест и блокаду луке на острву.

Француски полицијски чамци „Атос“, на чијој се предњој палуби налази велики митраљез и „Темис“, који немају наоружање, послати су да надзиру воде између Француске и острва Џерзи, саопштиле су француске поморске власти, преноси АП.

Француске власти објасниле су да су патролна пловила ту да помогну у било каквим ванредним ситуацијама и да су способна за брзу интервенцију ако се ситуација погорша, а потврдиле су да су се пловила након завршетка рибарског протеста повукла.

Британска влада је такође саопштила да ће се с обзиром да је ситуација за сада решена бродови Краљевске морнарице вратити у луку у Великој Британији.

Распоређивање француских пловила је уследило након што је Британија у сриједу упутила два морнаричка брода да патролирају водама око острва Џерзи, које није формално дио Велике Британије, али се води као аутономни посјед Круне, што значи да је она одговорна за ту територију у близини обале сјеверне Француске.

Спор двије земље је настао када је локална власт Џерзија, на основу трговинског споразума Велике Британије и Европске уније, од француских рибара затражила приликом издавања дозвола доказе да су више година уназад ловили у острвским водама.

Огорчени рибари који су протестовали тврде да им је тиме онемогућен риболов у британским водама. Они потом јуче ушли и блокирали главну луку острва, а званичници ЕУ апеловали су на смиреност, али су такође оптужили Британију да не поштује услове трговинског споразума након Брегзита.

Димитри Рогоф, који је на челу групе рибара који протестују, потврдио је да се око 50 чамаца из француских лука дуж западне обале Нормандије придружило данашњим протестима окупљајући се у луци Ст. Хелијер.

Острво Џерзи са 108.000 становника увози 95 одсто електричне енергије из Француске, која је најавила могућност прекида испорука острву ако њеним рибарима не буде одобрен пун приступ британским водама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана