Француски посланици усвојили закон против дискриминације било које врсте фризуре

Танјуг
Foto: Илустрација

ПАРИЗ - Доњи дом француског парламента одобрио је данас закон којим се забрањује дискриминација дредова, плетеница, афро косе и било које друге фризуре одређене боје или текстуре.

Оливије Серва, посланик са француског карипског острва Гвадалупе, који је израдио нацрт закона, рекао је да ће он помоћи жртвама такве дискриминације, на радном мјесту и шире, да се чује њихов глас и да добију судске спорове, пренио је Ројтерс.

“Постоји много патње (засноване на дискриминацији косе) и то морамо узети у обзир”, рекао је он за британску агенцију.

Серва је цитирао студију из 2023. године коју су спровели Унилеверов бренд шампона Дав и ЛинкедИн која је показала да су две од три Афроамериканке у САД промијениле фризуру за разговор за посао и да је 2,5 пута већа вјероватноћа да ће коса Афроамериканке бити перципирана као непрофесионална.

Нацрт закона, који има за циљ да забрани сваку дискриминацију према текстури косе или начину шишања, такође, ће заштитити плавуше од сексистичке дискриминације, рекао је Серва.

Приједлог закона су одобрила 44 посланика, против су била само два, док многи посланици уопште нису гласали.

Да би постао закон, овај приједлог мора бити усвојен у Сенату. 

У САД, најмање 23 државе су усвојиле законе који имају за циљ заштиту људи од дискриминације због косе на радном мјесту и у јавним школама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана