Француски медији: Видјеће Путин, Руси нису једини коју могу да користе силу

Танјуг
Француски медији: Видјеће Путин, Руси нису једини коју могу да користе силу

Упркос томе што непоколебљиви Путин има кечеве у рукаву којима плаши кукавички Запад, ослобађање Мосула показаће му да није једини, пише француски "Еко“.

Како наводе, Путин ће у Мосулу видјети да није Русија једина која је у стању да искористи силу прије него што сједне за преговарачки сто, преноси "Спутњик".

“Чини се да је Владимир Путин у пуном смислу те ријечи — непоколебљив. Он чини све како би заплашио и тако већ кукавички Запад, како би задобио геополитичку предност и, на крају крајева, доказао да без њега на крај са својим проблемима не може да изађе ни Европа ни Блиски исток”, наводи лист.

Добар примјер тога је, како се наводи, што су прије само годину дана у близини граница Велике Британије и Француске на путу ка Сирији прелетели руски бомбардери који могу да носе нуклеарно наоружање, што некадашњем Совјетском савезу не би ни на памет пало.

Поред Сирије, објашњава аутор текста, Москва наставља да блокира покушаје да се пронађе рјешење за југоисток Украјине, иако је по том питању и Кијев једнако одговоран. Једино остаје ирачки Мосул — једино мјесто гдје се води рат, а да Русија није у то укључена.

Чак и Кина, подсјећа лист, с којом Москва покушава да формира војни савез, није подржала вето Русије у Савјету безбједности УН приликом гласања за француску резолуцију о Сирији.

„Међутим, будући да је Путин џудиста, он врло добро зна како да преокрене слабост у тактичку предност. Москва има кечеве у рукаву којим би могла да у великој мјери утиче на кључна међународна питања. Захваљујући модерној војсци, Русија је успјела да се упусти у сиријску авантуру, која је у потпуности обесхрабрила Запад захваљујући непријатним искуствима у Ираку и Авганистану“, пише аутор текста.

Једино на шта Запад може да рачуна пред Путином су дипломатија, дијалог и економске санкције, које су ретко успијевале да брзо донесу жељени резултат.

Међутим, војна операција у Мосулу, уз подршку америчких и француских снага, може да покаже Путину да он није једини који је у стању да покаже силу прије него што сједне за преговарачки сто, закључује се у тексту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана