Француска: Макрон најавио наставак пензионе реформе

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ПАРИЗ- Француски предсједник Емануел Макрон наставиће са обећаном реформом државног пензионог система, а влада ће израдити приједлог закона до Божића, изјавио је данас министар рада Оливије Дусо.

Он је најавио да ће разговори са политичким партијама и синдикатима о том закону почети већ сљедеће недјеље, а да је план да се скупштинско гласање одржи почетком 2023. и да реформа ступи на снагу у јулу, преноси Ројтерс.

„Емануел Макрон је поставио оквир за прогресивно подизање старосне границе за одлазак у пензију, како би се уравнотежио пензиони систем и буџет“, рекао је француски министар телевизији ЛЦИ.

Премијерка Елизабет Борн саопштила је да би реформа могла да доведе до помјерања старосне границе за пензионисање за три године, односно са 62 на 65 година до 2031. године.

Реформа скупог и компликованог пензионог система у Француској била је кључна тачка Макронове изборне платформе, када је први пут дошао на власт 2017., наводи британска агенција.

Макрон је тада навео да ће нови систем, који треба да обједини 42 пензијска режима у јединствен, бити праведнији.

Ови планови наишли су у том тренутку на неодобравање синдиката и изазвали су вишенедељне протесте и радничке штрајкове, а одлука о њиховом одлагању донијета је почетком 2020. због пандемије вируса корона, преноси Ројтерс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана