Француска евакуише туристе из Нове Каледоније

Срна
Foto: Танјуг

ПАРИЗ - Француска је почела да евакуише туристе из своје прекоморске територије Нове Каледоније након вишедневних немира у том пацифичком архипелагу.

Француски туристи пребачени су војним авионима у Аустралију и Нови Зеланд и биће враћени кући комерцијалним летовима, јавила је информативна станица БМФТВ.

У Новој Каледонији од прошле седмице на снази је ванредно стање након таласа нереда у којима је седам људи погинуло, а више стотина приведено.

Француска је распоредила додатне снаге безбједности на архипелаг. Аустралија и Нови Зеланд почели су да евакуишу своје становнике раније ове седмице, а аеродром у главном граду Нумеи и даље је затворен за све комерцијалне летове.

Протести су почели као реаговање на предложене изборне реформе које би француским држављанима дале право да гласају на покрајинским изборима након десет година боравка на тој територији, пренијела је агенција ДПА.

Аутохтоно становништво Канака у Новој Каледонији, које је дуго водило кампању за независност, оптужило је Париз да наставља провођење контроверзне реформе не узимајући у обзир снажно противљење већине становника те територије.

Током посјете Новој Каледонији у четвртак, 23. маја, француски предсједник Емануел Макрон рекао је да ће паузирати реформу док се ситуација не смири и политички разговори не буду настављени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана