Француска: Битка оца и кћери за страначки трон

Срна
Француска: Битка оца и кћери за страначки трон

Париз - Марин Ле Пен, лидер Националног фронта, тренутно друге странке по снази у Француској, суспендовала је свог оца Жан-Мари Ле Пена и најавила да ће он на скупштини странке бити избачен из чланства.

Први лидер Националног фронта, који је дуго сматран најекстремнијом партијом у Француској, дао је више изјава које су штетиле страници и његовој кћери Марин.

Жан-Мари Ле Пен, који је и заступник у Европском парламенту, поновио је своју тврдњу да су гасне  коморе биле само "епизода" у историји Другог свјетског рата, због чега је у прошлости већ био осуђиван.

У разговору за једне  антисемитске новине стао је у одбрану "бијелог свијета" те критиковао садашњи Национални фронт и своју кћерку Марин Ле Пен.

Он је поново бранио маршала Петена, који је водио колаборационистичку владу у вријеме њемачке окупације.

Након тога је суспендован, а коначну одлуку о његовом статусу донијеће ванредне страначка скупштина.

"То је издаја. Тражим да ми Марин Ле Пен врати моје име", изјавио је Жан -Мари Ле Пен, оцјењујући да је Марин нашететила његовом политичком угледу. 

Од када је Марин Ле Пен преузела челно мјесто у странци, Национални фронт је значајно повећао број присталица, а Марин је постала други најпопуларнији француски политичар.

Она  води евроскептичну политику, залаже се за излазак Француске из NATO и тражи рјешавање питања великог броја имиграната у Француској, уз строжије услове за њихов улазак, нарочито када су у питању лица из муслиманских земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана