Формиран нови тим СЗО за испитивање поријекла короне

Танјуг
Формиран нови тим СЗО за испитивање поријекла короне

ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација формирала је данас нову стручну групу за испитивање опасних патогена која је, како сама оцјењује, „последња шанса“ да се утврди поријекло вируса корона и позвала Кину на сарадњу.

Први случај ковида 19 у људској популацији регистрован је у кинеском граду Вухану 2019. године, а Кина је увијек негирала оптужбе да је вирус проистекао из њених лабораторија и саопштила да посјете званичника СЗО више нису неопходне.

СЗО је именовала 26 чланова Научно-савјетодавне групе за поријекло нових патогена међу којима су Марион Копманс, Теа Фишер, Јанг Јунгуи, кинески стручњак који је учествовао у заједничкој истрази у Вухану, преноси Ројтерс.

Представница СЗО Марија ван Керкхое изразила је наду да ће Кина сарађивати са новом мисијом и да је потребно тридесетак студија како би се утврдило како је вирус прешао са животиња на човјека.

Водећи експерт СЗО Мајк Рајан рекао је да је ова нова група послједња шанса да се утврди поријекло вируса који је „зауставио наш цијели свијет“.


 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана