Фон Крамон: Разочарана сам, Самит ЕУ је потпуни неуспјех

Tanjug
Foto: Arhiva

БРИСЕЛ-Посланица Европског парламента за Западни Балкан Виола фон Крамон Таубадел изјавила је да је "страшно разочарана" и да је дводневни самит ЕУ, који је данас завршен у Бриселу, био "потпуни неуспех".

"Морам да признам да сам страшно разочарана... Погледајте: пустили су их да путују у Брисел, њих шесторица, а ништа им нису дали, ништа нису одрадили. Ни Босна није добила статус кандидата, што је још горе, Северна Македонија и Албанија нису добиле приступне преговоре, а Косово није добило визну либерализацију, што је питање које се развлачи већ четири године", рекла је она у интервјуу за Еуроактив.

Према њеним ријечима, ово је заиста катастрофалан сигнал и због тога је срећан само Кремљ.

На питање зашто је на самиту пропуштена прилика да се Србији упути јасна порука да треба да се усклади са спољном политиком ЕУ и санкцијама Русији, она је одговорила да је током недавне посјете Београду од цивилног друштва сазнала да постоји бојазан да уколико би власт увела санкције, да би ЕУ одустала од демократских принципа у Србији - слободе медија, партијског плурализма.

"Прави аргумент би требало да буде - ако се не ускладите са спољном политиком, онда ћемо суспендовати средства. Али, нисам чула да је неко то рекао", навела је.

Када је ријеч о иницијативи Отворен Балкан, Фон Крамон Таубадел је казала да она није заснована на принципима, стандардима и критеријумима и ако бисмо, каже, наставили са тим, заправо бисмо поткопали процес приступања ЕУ заснован на заслугама.

Стога је, казала је, сматра неодрживом.

Нагласила је да је одлука да се Молдавији и Украјини да статус кандидата за чланство у ЕУ веома "јефтина".

"Не кошта ништа да им се да статус кандидата у геополитички веома напетој ситуацији", истакла је Фон Крамон Таубадел.

Према њеним ријечима, они са статусом кандидата могу бити у чекаоници заувијек, као што смо видјели код Турске и Западног Балкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана