Финска безбједносна служба скинула ознаку тајности са докумената о Кенедијевом убици

Tanjug
Foto: Twitter

Упркос напорима службе Супо, нису утврђени Освалдови мотиви за долазак у Хелсинки, а и свакодневне активности 19-годишњег Американца током његовог боравка у Финској остале су неутврђене.

Финска безбједносно-обавјештајна служба (Супо) скинула је ознаку тајности са досијеа старог 60 година, који баца ново свјетло на посјету Ли Харвија Освалда Финској 1959. године, пренијели су фински медији.

Ли Харви Освалд је 22. новембра 1963. године убио америчког предсједника Џона Ф. Кенедија, а већ сљедећег дана, Супо је написао меморандум о Освалдовом боравку у Финској.

До сада, међутим, тај и још два документа држани су у тајности, преноси фински јавни медијски сервис YЛЕ.

У документу је наведено да је у ноћи 10. октобра 1959. године младић идентификован као амерички држављанин Ли Харви Освалд стигао у хотел Торни у Хелсинкију, изнајмио собу 309 и најавио петодневни боравак.

Међутим, послије само двије ноћи, Освалд је промјенио боравиште и преселио се у хотел Клаус Курки, гдје је остао још три ноћи.

Упркос напорима службе Супо, нису утврђени Освалдови мотиви за долазак у Хелсинки, а и свакодневне активности 19-годишњег Американца током његовог боравка у Финској остале су неутврђене.

Досијеи службе Супо показују да је Освалд поднео захтјев за совјетску визу, која му је изненађујуће брзо одобрена.

Америчка Воренова комисија, задужена за истрагу убиства Џона Ф. Кенедија, приметила је да је Освалдова виза одобрена у необично брзом року.

Дана 12. октобра 1959. године, Освалд је поднио захтјев за туристичку визу у совјетској амбасади у Хелсинкију и већ 14. октобра та виза му је одобрена.

У периоду Хладног рата на совјетску визу се чекало више од недјељу дана.

У Освалдовој пријави за пасош у Сједињеним Америчким Државама наведено је да је његова намјера да студира у Швајцарској или на Универзитету у Туркуу, у Финској.

Међутим, након одласка у Москву из Хелсинкија, Освалд је изразио жељу да добије совјетско држављанство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана