Филипини сад купују америчке хеликоптере умјесто руских

Танјуг
Филипини сад купују америчке хеликоптере умјесто руских

МАНИЛА- Филипини разматрају куповину америчких хеликоптера типа "чинук", након раскидања уговора са Русијом вриједног 227 милиона долара, како би Манила избјегла санкције, рекао је данас филипински амбасадор Хозе Мануел Ромуалдез у Вашингтону.

Непосредно прије завршетка шестогодишњег мандата бившег предсједника Родрига Дутертеа, Филипини су раскинули уговор о куповини 16 руских транспортних хеликоптера типа Ми-17 због страха од увођења америчких санкција, пренио је Ројтерс.

"Ово отказивање уговора је дошло због рата у Украјини. Због потенцијалних санкција Америке и Запада, очигледно је да није у нашем интересу да наставимо са овим уговором", казао је Ромуалдез.

САД су вољне да постигну договор за новац који су Филипини припремили за куповину руских холикоптера, рекао је Ромуалдез, додајући да ће договор са Вашингтоном највероватније укључити и одржавање, сервисирање и делове хеликоптера.

Филипини воде разговоре са Русијом да поврате 38 милиона долара учешће за хеликоптере, чија је испорука требало да почне у новембру следеће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана