Филипини: Протести због наводних ликвидација под предсједником Маркосом млађим

Танјуг
Филипини: Протести због наводних ликвидација под предсједником Маркосом млађим

МАНИЛА - Стотине људи протестовале су данас у главном граду Филипина Манили због, како тврде, све вецћег броја вансудских ликвидација, у оквиру борбе против побуњеничких група, као и због других неправди под актуелном влашћу предсједника Фердинанда Маркоса млађег.

Демонстранти, предвођени филипинском групом за људска права Карапатан, окупили су се на једном тргу у Манили, а потом кренули према предсједничкој палати захтијевајући правду за жртве, преноси АП.

Полиција је процијенила да је на скупу, који се поклопио са обиљежавањем Међународног дана људских права, учествовало око 800 демонстраната.

Кристина Палабај из удружења Карапатан рекла је да је у оквиру кампање Маркосове администрације против побуњеника, њена група документовала најмање 17 случајева вансудских убистава, плус четири насилна кривична дјела чије извршење су жртве успеле да преживе.

Број политичких затвореника наставља да расте и закључно са 30. новембром евидентирано је 828 притворених, тврди Палабај и истиче да је најмање 25 људи ухапшено након што је Маркос преузео предсједничку дужност у јуну.

-Култура некажњивости и даље држи уздигнуто своју ружну главу- рекла је Паланбај.

Организатори су потврдили да су међу демонстрантима у Манили и другим дијеловима земље биле и породице активиста који су нестали или били мучени током администрације Маркосовог оца и имењака, свргнутог диктатора Фердинанда Маркоса, као и жртве кршења људских права под бившим председником Родригом Дутертеом, против кога је Међународни кривични суд покренуо истрагу због бруталног рата против дроге који је однео више хиљада људских живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана