Фејсбук уклонио 5,4 милијарде профила

Агенције
Фејсбук уклонио 5,4 милијарде профила

Фејсбук је од почетка ове године угасио 5,4 милијарде лажних профила и налога на својој платформи, што је много већа бројка од 2,5 милијарде мјесечно активних корисника.

То је доста више од 3,3 милијарде лажних налога уклоњених током читаве 2018. године.

Чак пет одсто мјесечне корисничке базе од готово 2,5 милијарди састоји се од лажних налога, наводи компанија, упркос напретку технологије која је омогуćила Фејсбуку да примјети више лажних налога у тренутку када су креирани.

Објављивање ових података наглашава обим изазова пред Фејсбуком док се припрема за високоризичну изборну сезону у Сједињеним Државама. Аналитичари и надзорна тијела спремају се за талас лажних и заваравајућих садржаја на друштвеним медијима након открића о мијешању у изборе у 2016. години.

Извршни директор Марк Закерберг истакао је да је велики број уклоњених лажних налога знак колико компанија озбиљно схвата ово питање и позвао друге платформе да објаве своје податке о лажним налозима.

– То што је наш број висок, не значи да код нас постоји толико много штетног материјала. То само значи да радимо више на идентификацији овог садржаја и зато је већи – рекао је у сриједу Закерберг, преноси ЦНН.

Број лажних налога које је компанија онемогућила достигао је врхунац почетком године, када је Фејсбук саопштио да је у периоду јануар – март уклонио више од двије милијарде. Компанија је уклонила рање лажних налога у сљедећа три мјесеца – 1,5 милијарди – што је Фејсбук приписао побољшањима у његовом блокирању прављења нових лажних налога. Али број се поново повећава: најновији извјештај показује да је елиминисао 1,7 милијарди лажних налога од јула до септембра.

Чак седам милиона објава говора мржње уклоњено је са платформе између јула и септембра, према извјештају, а то је готово за 60 одсто више него у периоду између априла и јуна.

Од тих објава, више од 80 одсто је открио Фејсбук прије него што је корисник, којем је био упућен, видео садржај, саопштила је компанија.

Фејсбук се суочава са све већим критикама активиста мањинских група и група за грађанска права због ширења говора мржње на својој платформи. Извјештај долази неколико дана након што су се лидери за грађанска права састали са Закербергом како би га притиснули да реагује због начина на које се шири мржња и увреде које пријете рањивим популацијама на друштвеним мрежама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана