"Фејсбук" поново преноси вијести медијских кућа

Срна
"Фејсбук" поново преноси вијести медијских кућа

СИДНЕЈ - Америчка технолошка компанија "Фејсбук" саопштила је данас да ће поново преносити вијести аустралијских медијских кућа, пошто је Канбера потврдила да је понудила амандмане на нацрт закона према којем ова платформа треба да плаћа медијима за њихов садржај.

"жФејсбукж је обавијестио власти да намјерава да у наредним данима поново објављује странице аустралијских медијских кућа", наводи се у заједничком саопштењу министра финансија Џоша Фрајденберга и министра за комуникације Пола Флечера.

У саопштењу се истиче да ће администрација "увести нове амандмане" у Закон о утврђивању цијене за медијске агенције како би био додатно појашњен дигиталним платформама и медијским кућама.

Прошле седмице, Аустралијанци на "Фејсбуку" нису могли да виде и дијеле медијске чланке, што је био одговор компаније на приједлог закона.

Приједлог закона о утврђивању цијене за медијске агенције изнијет је у аустралијском парламенту у децембру, а према њему "Фејсбук" и "Гугл" морају да преговарају са медијским кућама о плаћању за њихов садржај или се суочавају са новчаним казном.

Аустралија ће понудити четири амандмана, укључујући промјену обавезујућег арбитражног механизма који би се примјењивао када технолошки гиганти не могу да остигну договор са медијским кућама о преношењу њихових садржаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана