Фејсбук и Јутјуб уклонили објаве Болсонара о вакцинама

Танјуг
Foto: Танјуг

БРАЗИЛИЈА - Фејсбук и Јутјуб уклонили су са својих платформи видео снимак бразилског предсједника Жаира Болсонарау којем је овај популистички лидер, изнио лажну тврдњу да су вакцине против ковид-19 повезане са развојем сиде.

И Фејсбук и Јутјуб, који послују у оквиру америчке компаније Алфабет, саопштили су да видео, који је снимљен у четвртак, крши њихову политику, преноси Ројтерс.

„Наша политика не дозвољава тврдње да вакцине против ЦОВИД-19 убијају или озбиљно могу да нашкоде људима“, саопштио је портпарол Фејсбука у понедељак. Јутјуб је потврдио да је предузео исти корак касније током дана. „Уклонили смо видео са канала Жаира Болсонара због кршења наше политике медицинских дезинформација у вези са ковид-19, због навода да вакцине не смањују ризик од заразе болести и да изазивају друге заразне болести“, наводи се у саопштењу Јутјуба.

Према Заједничком програму Уједињених нација о ХИВ и АИДС-у (УНАИДС) вакцине против ковид-19, које су одобрили здравствени регулатори су безбедне за већину људи, укључујући и оне који живе са ХИВ, вирусом који изазива синдром стечене имунодефицијенције, познат као СИДА.

Јутјуб је у јулу већ једном уклонио видео снимке са Болсонаровог званичног канала на којима се препоручује хидроксихлоркин и ивермектин за лечење оболелих од ковида 19. Бразилски предсједник, био је позитиван на корона вирус у јулу прошле године, а вјерује се да је узимао хидроксихлорокин, лијек против маларије, за своје благе симптоме. Иако је прошлог јануара рекао да неће примити ниједну вакцину против ковид-19, Болсонаро је обећао да ће брзо вакцинисати све Бразилце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана