FBI открио новог Сноудена

Агенције
FBI открио новог Сноудена

Вашингтон - FBI је недавно претресао кућу још једног државног службеника за кога се сумња да је, слично Едварду Сноудену, одавао повјерљива документа.

Међутим, неки од званичника су забринути да је Министарство правде изгубило "апетит" за овакве случајеве.

FBI је идентификовао још једног запосленог у федералној служби осумњиченог да је други одговоран за цурење повјерљивих докумената о листи терориста коју је направила влада САД. Њега сумњиче за достављање тих података новинару блиско повезаном са бившим обавјештајцем NSA Едвардом Сноуденом, кажу обавјештајни и правосудни извори обавијештени о овом случају.

Федералне власти у сјеверној Вирџинији отвориле су криминалну истрагу о овом случају, рекли су извори.

Међутим, случај је изазвао одређену забринутост међу појединцима у обавјештајним службама. Извор близак истрази је рекао да истражитељи настављају истрагу, али да још нема оптужнице. У питању је случај повезан са причом објављеном 5. августа на истраживачком сајту Тхе Интерцепт, чији је кооснивач Глен Гринвалд, новинар који је први објавио тајна документа NSA која му је доставио Едвард Сноуден. У тексту под називом "Тајни систем за праћење Барака Обаме, у бројевима" у причи су наведена класификована владина документа која показују да код скоро половине људи, који се налазе у главној владиној бази за надзор терориста, није откривена никаква припадност некој терористичкој групи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана