„Фајзер“ и „Бионтек“: Вакцина прилагођена „омикрону“ за 100 дана

Танјуг
„Фајзер“ и „Бионтек“: Вакцина прилагођена „омикрону“ за 100 дана

ЛОНДОН- Произвођачи вакцина су изразили увјерење да ће моћи брзо да прилагоде своје вакцине ако се варијанта вируса корона „омикрон“ прошири.

„Фајзер и Бионтек“ очекују да ће моћи да развију и произведу прилагођену вакцину против те варијанте за отприлике 100 дана, под условом да их регулаторна тијела одобре.

Нови сој, раније познат као Б.1.1.529, карактеришу неке забрињавајуће мутације, а рани докази сугеришу да доноси повећан ризик од поновне инфекције, пренио је Скај њуз.

Постоје и страхови да би ова варијанта могла бити отпорнија на вакцине које до сада произведене.

„Модерна“ је саопштила да је унаприједила свеобухватну стратегију за предвиђање нових варијанти од почетка 2021, укључујући три нивоа одговора ако имунитет који нуде њене вакцине ослаби.

„Новавакс“ је додао да је већ почео да ствара вакцину против ковида-19 засновану на познатој генетској секвенци Б.1.1.529 и да ће она бити спремна за почетак тестирања и производње у наредних неколико недјеља.

Светска здравствена организација објавила је јуче да је новом соју вируса корона који је класификовала као "забрињавајући", дала име "омикрон" према слову грчког алфабета.

-Нови сој Б.1.1.529 изазива забринутост и може да се шири брже од других варијанти, а прелиминарна истраживања показују како сој носи већи ризик од реинфекције него други сојеви, наведено је у саопштењу СЗО.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана