Фајзер-БиоНТек: Трећа дозе вакцине ефикасна 95,6 одсто

Срна
Foto: Агенције

БЕРЛИН - Фајзер Инц и његов њемачки партнер БиоНТек СЕ саопштили су данас да су подаци из испитивања фазе ИИИ показали високу ефикасност треће дозе њихове вакцине против ковид-19, укључујући и против делта варијанте.

Они су навели да је испитивање урађено на 10.000 испитаника старих 16 или више година, показало 95,6 одсто ефикасности у борби против корона вируса, у периоду када превладава делта сој. Компанија Фајзер је саопштила да ефикасност њене вакцине која се даје у двије дозе опада током времена, позивајући се на студију која је показала 84 одсто ефикасности са максималних 96 процената четири мјесеца након примања друге дозе.

Неке земље су већ започеле са плановима за давање треће дозе. Компаније су навеле да је средње време између примања друге и треће дозе или плацеба у студији било око 11 месеци и додале да је било само пет случајева обољевања од ковид-19 у групи која је примала трећу дозу, у поређењу са 109 случајева у групи која је примала плацебо. "Ови резултати пружају додатне доказе о предностима треће дозе јер желимо да заштитимо људе од ове болести", навео је у саопштењу извршни директор компаније Фајзер Алберт Бурла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана