Европски суд правде: Купци могу да туже Фолксваген тамо гдjе су га купили

Срна
Европски суд правде: Купци могу да туже Фолксваген тамо гдjе су га купили

БЕРЛИН - Европски суд правде донио је данас пресуду да купци аутомобила Фолксваген у којима је био инсталиран софтвер за варање на тестовима емисије гасова, могу да туже произвођача аутомобила у земљи гдjе су га купили, умјесто да траже одштету у Њемачкој.

Случај је стигао на суд ЕУ након што је аустријски суд поступао на основу захтева аустријског удружења потрошача ВКИ који је тражио у име 574 власника манипулисаних возила да утврди да ли је надлежан по том питању, пренио је Ројтерс.

Суд правде је саопштио да на основу закона ЕУ, подносиоци треба
у принципу да поднесу тужбу тамо где оптужени има пребивалиште.

Суд ЕУ је утврдио да је мјесто где је настала штета било то гдје су аутомобили купљени од треће стране - у овом случају у Аустрији, пренео је АП.

У саопштењу је наведено да произвођач моторних возила са сједиштем у једној држави чланици који врши недозвољено варање на возилима која се продају у другим државама чланицама може оправдано очекивати покретање поступка пред судовима тих држава.

Фолксваген је признао да је 2015. године користио нелгални софтвер да би варао на тестовима америчких дизел мотора, што га је коштало више од 30 милијарди долара за поправке возила и новчане казне.

Овај произвођач аутомобила преговара у Њемачкој како би решио парничну тужбу у тој земљи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана