Европски савјет о имигрантима 23. априла

Срна
Европски савјет о имигрантима 23. априла

Брисел - Ванредни састанак Европског савјета о трагедијама миграната у Средоземном мору сазван је за четвртак, 23. април, у Бриселу, након посљедњих бродолома у којима је живот изгубило више стотина људи, најавио је данас предсједник Европског савјета Доналд Туск.

“Одлучио сам да сазовем ванредни европски самит овог четвртка о ситуацији у Средоземном мору. Ситуација је драматична, више не можемо дозволити да стотине људи страда покушавајући да се докопа обала Европе”, написао је Туск на “Твитеру”.

Такав састанак затражио је јуче премијер Италије Матео Ренци, а иницијативу је подржало више његових колега из европских земаља.

Туск је рекао да је овај састанак сазван да би се размотрили начини за заустављање илегалних имиграната који путују преко Средоземног мора.

Он је додао да ће на састанку бити ријечи и о томе да треба повећати заједничке напоре за спасавање људи и пружити бољу помоћ државама чланицама које су највише погођене приливом имиграната, те о већој сарадњи са земљама одакле долазе имигранти и транзитним државама.

У посљедњих неколико дана догодило се неколико несрећа у Средоземном мору, а најтежа у ноћи између 18. и 19. априла, када се код обала Либије преврнуо брод са, како се претпоставља, око 700 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана