Европски парламент усвојио резолуцију којом осуђује Мађарску

Танјуг
Foto: Политико

БРИСЕЛ - Европски парламент усвојио је данас резолуцију у којој осуђује "намјерне и систематске покушаје" Мађарске да подрије вриједности ЕУ и изразио забринутост у вези њеног предстојећег преузимања мјеста предсједавајућег Уније за 2024.годину.

У резолуцији, усвојеној са 442 гласа "за", 144 "против" и 33 уздржана, законодавци ЕУ су довели у питање кредибилитет Мађарске за испуњавање улоге предсједавајућег Савјета Европске уније у другој половини 2024. године.

Чланови Европског парламента су истакли важност улоге предсједавајућег Сјавета у "унапређивању рада Сјавета на законодавству ЕУ, обезбјеђивању континуитета агенде ЕУ и представљању Савјета у односима са другим институцијама ЕУ".

Европски парламент "поставља питање како ће Мађарска моћи вјеродостојно да испуни овај задатак 2024. године, с обзиром на њену неусаглашеност са европским правом и вриједностима, као и принципом искрене сарадње", стоји у резолуцији.

Европарламентарци зато тражи од Савјета ЕУ "да се што прије изнађе одговарајуће рјешење", и напомињу да би ЕП "могао да предузме одговарајуће мјере ако се такво рјешење не пронађе".

Европски законодавци изражавају и забринутост због ситуације у којој европске вриједности у Мађарској настављају да се урушавају, упркос активирању члана 7 Устава ЕУ против те земље.

Усвојена Резолуција осуђује владине "комуникационе кампање против ЕУ" за које је ЕП рекао да су "дио владине стратегије да се скрене пажња са њене неусклађености са вриједностима садржаним у члану 2 Устава ЕУ и њене системске корупције".

С обзиром на европске парламентарне и локалне изборе 2024, посланици Европског парламента позвали су мађарску владу да спровођење својих избора усклади са међународним стандардима.

Документ скреће пажњу на "извјештаје о методама застрашивања, као што су посјете тајне полиције канцеларијама неких компанија и други облици притиска којима се служе одређене особе за које се зна да су повезане са блиским кругом или канцеларијом премијера".

За та застрашивања се тврди да су имали за циљ да "под своју контролу ставе оне дијелове мађарске индустрије за које се сматра да су од стратешког значаја".

Европски парламент је, такође, изразио забринутост због замрзнутих фондова ЕУ и одлагања релевантних реформи у Мађарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана