Европски парламент гласа о Брегзиту 29. јануара

Тањуг
Европски парламент гласа о Брегзиту 29. јануара

БРИСЕЛ - Одбори Европског парламента на састанцима у Бриселу данас усвајају закључке и нацрт мишљења о Брегзиту, а коначно гласање Европског парламента о Споразуму о повлачењу Велике Британије из ЕУ планирано је за пленарну седницу 29. јануара.

Гласање ЕП о Споразуму о изласку Велике Британије из Европске уније представља и последњу законску процедуру пред ступање на снагу Брегзита.

Очекује се да европски посланици 29. јануара на пленарном заседању у Бриселу подрже овај Споразум, а да Велика Британија пре поноћи 31. јануара и званично напусти ЕУ.

Европски парламент је за 31. јануар планирао и церемонију спуштања заставе Велике Британије која се поред застава других 27 држава чланица налази испред седишта Парламента у Бриселу.

Британска застава ће бити уврштена у колекцију Музеја Европске историје који се налази у непосредниј близини Европског парламета у Бриселу.

Изласком Велике Британије из ЕУ промениће се састав и бројност Европског парламента који ће са 751 пасти на 705 посланика.

Одласком 73 британска посланика, 27 места ће попунити посланици из 14 других земља чланица, док ће 46 места остати да сачека представнике" могућих будућих земља чланица".

Нови распоред места у Европском парламенту донеће већу бројност већ водећој Европској народној странци као и крајње десној опцији популиста. Очекује се да ове ове групације добију осам нових места.

Истовремено, највише места, чак 24, изгубиће европске социјалдемократе, либерали и Зелени.

Процена је да и поред предстојећих промена због одласка посланика из Велике Бритније, укупни однос снага у Европском парламенту неће бити значајније промењен.

Европска народна партија, Социјалисти и Демократе и Рињу (Либерали) и даље остају водеће политичке групације.

Индикативна промена може бити чињеница да ће се на четвртом месту, по бројности у ЕП, уместо Зелених, наћи европска крајња десница (ИД).
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана