Европол: Ухапшено 142 осумњичених за сајбер криминал

Танјуг
Европол: Ухапшено 142 осумњичених за сајбер криминал

ХАГ - У координисаној акцији, коју је водила Велика Британија, а коју су подржали Европол и Евроџаст, ухапшено је 142 осумњичених за сајбер криминал.

Правосудни и полицијски органи у Европи, Аустралији, САД, Украјини и Канади уклонили су сајт који је омогућавао преварантима да се лажно представљају као корпорације или контакти од поверења како би приступили информацијама жртава, што је врста сајбер криминала позната као "спуфинг".

Вјерује се да проузрокована штета прелази 100 милиона фунти, односно 115 милиона евра, саопштио је Европол.

Комесар лондонске полиције Марк Роули изјавио је да је експлоатација технологије од стране организованих криминалаца један је од највећих изазова за спровођење закона у 21. вијеку.

Предсједник Евроџуста Ладислав Хамран рекао је, да пошто сајбер криминал не познаје границе, међусобна ефикасна правосудна сарадња кључна је за привођење починилаца пред лице правде.

Извршна директорка Европола Катрин де Бол казала је да данашња хапшења шаљу поруку сајбер криминалцима да више не могу да се крију иза међународне анонимности.

Услуге сајта омогућавале су онима који се пријаве и плате услугу да анонимно упућују лажне позиве, шаљу снимљене поруке и пресрећу једнократне лозинке.

Корисници су били у могућности да се лажно представљају као банке, малопродајне компаније и владине институције ради остваривања финансијске добити.

Истраживања су показала да је сајт за 16 месеци зарадио више од 3,7 милиона евра.

Према подацима британских власти, губици жртава тренутно износе 43 милиона фунти (49 милиона евра), а процењени губици широм света прелазе 100 милиона фунти (115 милиона евра).

Главни администратор веб странице ухапшен је у Великој Британији 6. новембра.

Власти САД и Украјине су 8. новембра искључиле сајт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана