Европљани немају воље да ратују

Агенције
Европљани немају воље да ратују

Беч - У западноевропским државама недостаје спремност становника да бране земљу оружјем, показало је истраживање института “Галуп интернационал”, спроведено у 64 земље.

Тако је у Аустрији свега 21 одсто Аустријанаца изјавио да би оружјем штитио своју домовину. У државама Блиског истока, сјеверне Африке и Пакистану тренутно би до 94 одсто грађана узело оружје да брани отаџбину.

У западној Европи свега једна четвртина становништва, у просјеку, у случају потребе узела би оружје у руке да брани земљу.

- Ови резултати изненађују. Очигледно Аустријанцима недостаје, као и осталима у централној Европи, конкретна слика пријетње - анализирао је директор Војно-историјског музеја Кристијан Ортнер актуелну студију.

Он наглашава да је у кризним годинама између 1956. и 1968. као и током Хладног рата била јасна пријетња.

 - За модерне војске је од огромног значаја да становништву пренесе колико брзо у садашњици могу у централној Европи бити покренуте политичке и социјалне кризе - упозорио је овај војни историчар.

У Швајцарској, како показује студија, постоји већа спремност за одбрану земље у случају опасности. Тако би 39 одсто Швајцараца бранило отаџбину, а у такође неутралној Шведској чак 55 одсто.

- Европска интеграција је сигурно много допринијела побољшању осјећаја сигурности у Аустрији, и томе да су се сценарији пријетње промијенили у хибридне мјешавине, које се тешко разумију - објашњава Ортнер.

Он је подсјетио да је посљедња већа пријетња на границама Аустрије била је прије 27 година, током распада бивше Југославије.

Студија показује да је, ако су земље непрестано суочене с конфликтима, већина становништва спремна на војну одбрану, а то је тако за земље попут Израела, гдје би оружјем земљу бранило 66 одсто становника, а у Турској чак 73 процената.

Американци

У САД, које су активне на многим ратиштима, спремно је само 44 одсто становништва да оружјем брани земљу. Такође је интересантно да свега 52 одсто католика каже да би за своју земљу пошло у рат, док би то учинило 78 одсто муслимана, 77 хиндуса и 66 одсто будиста.

Када је ријеч о разликама полова, спремност мушкараца да иду у рат је са 67 одсто већа од оне код жена која је на 52 процената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана