Европа добија амерички противракетни систем који не ради?

Агенције
Европа добија амерички противракетни систем који не ради?

Амерички системи за противракетну одбрану "Егис Ашор", који је требало да буду размjештени у Пољској прије годину и по, још нису тестирани пишу медији.

Како наводи лист "Нешенел интерест", сврха тих система је да заштити земљу од ракетних напада различите снаге, које могу извијести земље као што су Иран, а могуће и Русија.

Међутим, према подацима америчке Ревизорске коморе, Агенција за противракетну одбрану земље спровела је само седам од 11 тестирања, колико је било планирано за 2018. годину, пренио је Спутњик.

Осим тога, још није завршена реализација распоређивања противракетне одбране у Европи која је започета још за вријеме мандата бившег америчког предсједника Барака Обаме. Упркос успјеху прве двије фазе, имплементација програма глобалне противракетне одбране "Егис Ашор" у Пољској није завршена ни 18 мјесеци након предвиђеног датума.

"Егис Ашор" је копнена верзија америчког бродског вишенамјенског борбеног система "Егис", а састоји се од снажног радара SPY-1 и 24 противваздушне ракете на навођење SМ-3. Систем је предвиђен за заштиту од балистичких ракета средњег и кратког домета.

Како наводи "Нешенел интерест", Иран од наоружања посjедује ракете средњег домета које теоретски могу бити опремљене нуклеарним бојевим главама, у случају да земља успије да их произведе.

Међутим, кашњења са распоређивањем система противракетне одбране дају довољно времена произвођачима да ријеше све недостатке.

"Кашњење од годину и по у реализацији треће етапе фазног адаптивног приступа распоређивању противракетне одбране у Европи пружа Агенцији за противракетну одбрану прилику да проведе додатна тестирања и прикупи више података о њиховом функционисању", изјавили су стручњаци.

Портал преноси да ће то дати времена за рјешавање проблема, с којима се суочавају произвођачи још од шездесетих година прошлог вијека, а то је како пресрести неколико ракета и бојевих глава, а да се систем не преоптерети.

Међутим, агенција сматра да је неопходно смањити број проба за пресретање балистичких ракета и да уопште није потребно проводити тестирања процјене способности пресретања неколико ракета истовремено прије размештања система у Пољској.

Истовремено, уколико се смањи број ракетних проба неће бити могуће да се добију потпуне информације о томе да ли системи за противракетну одбрану функционишу у складу са планом, закључује "Нешенел интерест".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана